150-kronors klippningar?


Date: 2010-12-02 / Time: 11:31:44
Kategori: Anything/Everything / 0 Kommentarer


Relaterat



En del frisörkunder ställer inga krav på sin frisör, de bryr sig inte om att denna kanske arbetar svart eller har yrkeskunskaper. Runt om i städerna växer det fram en gigantisk oseriös bransch inom frisöryrket. Oseriösa utbildningar växer fram som svampar över hela Sverige – unga människor betalar 100-tusentals kronor för ”utbildningar” som inte är värd namnet frisörutbildning. Vem som helst kan öppna en frisörsalong och kalla sig ”frisör” trots att man aldrig ens har kammat ett hår. Allt detta får otroliga konsekvenser för de seriösa frisörer och frisörföretagare.


Problem nummer ett:
En del salonger annonserar med klippningar från 150,- kr. Detta är ett fullständigt omöjligt pris om den företagaren ska betala rätt löner, hyra och övriga fasta kostnader, skatter/ arbetsgivaravgifter och material. Det förstår ju vem som helst. Svenska Frisörföretagarna har tagit fram rekommendationer för prissättning för frisörer – enligt dessa ska en seriös frisör ta ca 700,- kr per timme för att det ska gå runt. En enkel herrklippning (med tvätt) kan en utbildad frisör göra på ca 30-40 min – och den bör alltså kosta runt 350-460,- kr.


Problem nummer två:
Frisörutbildningarna växer explosionsartad i Sverige – på vissa privata utbildningar får varje elev betala en egen avgift innan påbörjat utbildning. Detta gör att ca 2600 elever varje år utbildas – behovet av nya elever på salongerna är ca 5-600. Varje år ”utbildas” ca 2000 elever utan någon chans till anställning. Inom gymnasieutbildningarna har kommunerna ett visst ansvar för detta – men det absolut största ansvaret ligger på skolverket som har ensamrätt över beslutet att en ny skola får starta frisörutbildning. Frisörutbildning är en väldigt lönsam affär för skolorna – kostnaderna för utbildningen är låga, men ersättningarna från kommunerna är förhållandevis höga. En väldigt bra affär helt enkelt. Klart att många skolor vill ha sin del av kakan.


Problem nummer tre:
Den höga arbetslösheten i Sverige gör att Arbetsförmedlingen gör sitt yttersta för att få folk i arbete – speciellt ungdomar. Det betyder att när unga människor säger de vill bli frisörer gör AF allt som går för att de ska få sin önskan uppfyllt. Då är vi tillbaka till den oseriösa sidan av branschen. De står förstås i kö för att få gratis arbetskraft från AF i form av praktiker på 3-6 månader och anställningsbidrag (skattemedel) från AF i 6-12 månader. Undertecknade är rörande överens om att detta måste stoppas med alla till hands varande medel. AF:s uppdrag kan inte vara att underhålla en oseriös del av frisörbranschen. Klart är dock att vi inte ska stänga dörren för invandrare med utländska frisörutbildningar – men låt då personen delta i en validering hos en seriös frisörföretagare som kan utvärdera hur nära personen är ett gesällbrev. Därefter kan parterna komma överens med AF om hur och hos vilken salong den personen i så fall ska fullgöra sin utbildning till ett gesällbrev.


Med detta vill undertecknade göra alla läsare uppmärksamma på att man alltid ska kolla upp utbildningsnivån på sin frisör – och ställa krav på att få se ett gesällbrev eller vara medveten om att man behandlas av en frisörelev till ett billigare pris.


Anna-Karin Svensson-Enbacken
Svenska Frisörföretagarna
Gävleborg

Poul-Erik Jensen

Handelsanställdas Förbund
Avdelning 26 Gävleborg

(Detta är alltså min chef Anna-Karin och Poul-Erik på Facket som skrivit denna debattartikel i Arbetarbladet. Det kommer även vara med ikväll på tv klockan 19.15 på ettan. Missa inte de!)


DETTA ÄR KOMMENTARERNA PÅ ARTIKELN.

Skrivet 24 nov 2010 12:55 Kammen

Det är tämligen uppenbart att det är dags för ett "kam-avdrag"!!! För det är omöjligt för den som är sjuk och fattig, att betala de där lönerna som det skrivs om här ovan. Inte ens om man väljer bort att gå till tandläkaren ist, och det har många av oss redan valt bort. Är man fattig, kan man inte vara så kräsen, helt enkelt. Om man jämför med alla andra områden som det fuskas inom, är det inte inom hårvård det fuskas för mest pengar, skulle jag tro. Jag är helt övertygad om att det inte finns en enda företagare som gör ALLT vitt, oavsett vilket område man arbetar inom. Vare sig det handlar om frisör, massör, affär, rot-, rut, osv, osv. Alla som har chansen att fuska eller mygla, tycks ta den.



Skrivet 24 nov 2010 16:54 Poul-Erik Jensen

Kammen
Du tycker alltså det är ok att unga tjejer utnyttjas till max av företagare utan samvete - för "provjobb" helt utan lön, "sjuklön är en stad i Ryssland, min vän", "semester - driver du med mig", "kan inte du blondera håret och sätta på dig en bikini - så vi kan få lite kunder", "vad då OB - varför ska jag betala dina mensskydd?"....... osv osv - listan kan göra lång. Du anar inte vilket mörke de hamnar i.

Allt detta för att du ska få "beskära" håret lite för en "billig peng" (för jag vägrar kalla dom frisörer).



Skrivet 25 nov 2010 16:03 Suzanna

Själv har jag kollat upp att det finns 13 st Frisörsalonger i Sandviken, då har jag inte räknat in Herrfrisörerna så många finns det i Sandviken, Men ytterst få som är bra och som man tycker är godkända, För man ska kunna kräva att det blir bra med tex Färgning o Klippning, dom flesta använder Toning fast man säger till om att det ska användas Färgning som måste växa ut, så nog finns det många Frisörsalonger som inte är Seriösa, anser själv att så mycket som man betalar så ska man kunna kräva Valuta för Pengarna och en Garanti som dom skriver att det är Riktig Färgning och inte Toning , har märkt i Sandviken bara att dom byter Lokaler och ändrar Namn, men det är samma Hårfrisörsker, bort med alla dessa Hårfrisörskor som oftast inte har nån Kund, utan man ser hur tomt det är i Salongen men ändå verkar dom kunna hålla Lokalen kvar det är ju skumt mycket fiffel inom Hårsalongerna



Här är länken till inlägget.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jag heter Denice Sköld och är en 23 årig tjej som är född och uppvuxen i Gävle. Jag bor tillsammans med min pojkvän Mattias som jag delat mitt liv med i över 7 år. Jag jobbar som frisör på Karlavägen 21 och älskar varje sekund av det. På fritiden så älskar jag att resa, shoppa, träna, fota, festa och umgås med vänner och familj vilket är det jag bloggar om. Enjoy!

KONTAKT: [email protected]